Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

H Μαρία Παπαδημητρίου εκπρόσωπος της Ελλάδας στην 56η Μπιενάλε

Η επιμελητική πρόταση των θεωρητικών τέχνης Γκάμπι Σκάρντι και Αλεξίου Παπαζαχαρία επελέγη ομόφωνα 


Το έργο της Μαρίας Παπαδημητρίου, με τον γενικό τίτλο «Why Look at Animals? Αγριμικά» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 56η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 9 Μαΐου έως 22 Νοεμβρίου 2015.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η επιμελητική πρόταση των θεωρητικών τέχνης Γκάμπι Σκάρντι και Αλεξίου Παπαζαχαρία επελέγη ομόφωνα ανάμεσα σε έντεκα υποψηφιότητες.

Έκθεση σχετικά με τη ζωή και την επανεξέταση της τέχνης
Το έργο της Μαρίας Παπαδημητρίου επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση ζώου και ανθρώπου σε μια σύγχρονη μη - ανθρωποκεντρική συνθήκη.

 Αφορά ένα κατάστημα - εργαστήριο δερμάτων και γουναρικών ξεχασμένων στον χρόνο. Ανάμεσα σε ταριχευμένα ζώα, ακατέργαστα δέρματα από αγριογούρουνα, λύκους, αρκούδες, κουνάβια, αντικείμενα και εργαλεία, φωτογραφίες και συνθέσεις αρχειακού υλικού γύρω από την έννοια του κυνηγιού, των παγίδων, του δολώματος, το έργο θα παρουσιάσει στους επισκέπτες της Μπιενάλε την αρχετυπική σχέση των ανθρώπων με τα ζώα. Σχέση που βρίσκεται μεταξύ αγάπης και μίσους, φόβου και γοητείας, τρυφερότητας και αποστροφής.

Η έκθεση θέτει ευρύτερα ζητήματα σχετικά με το παρόν και τη σκληρότητα, την κουλτούρα των ερειπίων και την «άγρια σκέψη», τη διάχυση του φόβου και την πολιτική αλληγορία. Πρόκειται για ένα είδος μικρόκοσμου που αντανακλά τον πραγματικό κόσμο ο οποίος κυριαρχείται από μια αίσθηση απειλής και αυξανόμενης βίας. Υπ' αυτήν την έννοια, είναι μια έκθεση σχετικά με τη ζωή και την επανεξέταση της τέχνης.

Επαναξιολόγηση της σχέσης μεταξύ τέχνης και καλλιτεχνών
Το θέμα της φετινής διοργάνωσης, όπως αυτό ορίστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Όκουι Ένβεζορ, είναι «All the World's Futures» και αφορά την επαναξιολόγηση της σχέσης μεταξύ τέχνης και καλλιτεχνών στο υφιστάμενο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Την ευθύνη και τον συντονισμό για θέματα σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στη Μπιενάλε της Βενετίας έχει η Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής / Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Σχεδίου της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ.


Η εικαστικός
Η Μαρία Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στο Παρίσι στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ENESBA 1981 - 1986. Είναι καθηγήτρια στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Είναι γνωστή ως καλλιτέχνης για την ικανότητά της να ενεργοποιεί συνεργασίες και συλλογικές δραστηριότητες που συνδέουν άμεσα την τέχνη με την κοινωνία. Το έργο της είναι διαδραστικό, ποικιλόμορφο με κοινωνικοπολιτικές αναφορές και κύριο άξονα τον τόπο και τον άνθρωπο. Το 1998 ίδρυσε το «Προσωρινό Αυτόνομο Μουσείο για Όλους» (Temporary Autonomous Museum for All). Το 2003 της απονεμήθηκε το Βραβείο ΔΕΣΤΕ για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

 Μαρία Παπαδημητρίου.

 Η χώρα μας συμμετέχει στην Μπιενάλε Βενετίας από το 1934 έως σήμερα, με καλλιτέχνες που σφράγισαν την εικαστική ιστορία του τόπου, μεταξύ των οποίων ο Φώτης Κόντογλου, ο Γιώργος Μπουζιάνης, ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Λουκάς Σαμαράς, ο Γιώργος Ζογγολόπουλος και ο Κώστας Τσόκλης.
Πηγή:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου