Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Υπάρχει Λόγος να πας στη PhotoBiennale

Υπάρχει Λόγος στη Θεσσαλονίκη, από το Μάιο έως τον Αύγουστο του 2014.Η θεματική τριλογία της PhotoBiennale με διοργανωτή το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνεται (2008- Χρόνος, 2010-2011 Τόπος).

Υπάρχει Λόγος στη Θεσσαλονίκη, από το Μάιο έως τον Αύγουστο του 2014. Λόγος για τον θεατή να ανακαλύψει δημιουργούς, έργα, αλλά και περισσότερους από 20 εκθεσιακούς χώρους, όπως επίσης και για τον επισκέπτη να κανονίσει να βρεθεί στην πόλη (ιδιαίτερα τα τριήμερα 9-11/5, 29-30/05-01/06 και 27-30/6).


Μέσα από το Κεντρικό Πρόγραμμα της PhotoΒiennale, τις παράλληλες δράσεις, τις ανοιχτές συζητήσεις και τις προβολές, θα παρουσιαστεί ο λόγος που αρθρώνεται μέσα από την εικόνα, θέτοντας ζητήματα αισθητικά, εννοιολογικά, κοινωνικά, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτή δομείται, μέσα από τις επιρροές που δέχεται από τις αφηγηματικές τέχνες και τον κινηματογράφο. Στο κεντρικό πρόγραμμα της PhotoBiennale εντάσσονται εκθέσεις που έχουν ως θέμα τον «Λόγο».
Από την έδρα του Μουσείου Φωτογραφίας στην Αποθήκη Α' στο Λιμάνι, μέχρι τις παλιές Αποθήκες και τα Γραφεία Στρατού στην Α΄ Προβλήτα του Λιμανιού που ανοίγουν για πρώτη φορά τις πόρτες τους χάρη στη συνεργασία του ΟΛΘ κι από τους αρχαιολογικούς χώρους και το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης, που θα υποδεχθεί για πρώτη φορά δράσεις που σχετίζονται με τη φωτογραφία, μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο Λόγος κυριαρχεί.





 Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερα από 1.000 έργα 100 Ελλήνων και διεθνών δημιουργών από 23 χώρες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι πραγματεύονται, μέσα από τη δουλειά τους, άλλοτε με περισσότερο και άλλοτε με λιγότερο πρόδηλο τρόπο, την αλληλεπίδραση του λόγου με την εικόνα.

Αυτό συμβαίνει με την ενεργή παρουσία της γλώσσας, όπου οι λέξεις εντάσσονται μέσα στο σώμα του έργου, ή διαμορφώνουν έναν ευθύ διάλογο μαζί του, πλαισιώνοντάς το. Γίνεται επίσης με εικόνες που παραπέμπουν σε λογοτεχνικά είδη: σε ιστορίες ημερολογίου, σε αυτοβιογραφίες ή με φωτογραφίες που λειτουργούν περισσότερο δημοσιογραφικά, καταγγέλλοντας ή αποκαλύπτοντας, δίνοντας λόγο εκεί όπου κυριαρχεί η απουσία.




 Ο στόχος και των τριών θεματικών, και του Χρόνου και του Τόπου και του Λόγου: να προτρέπουν την ανοιχτή ανάγνωση και να υπογραμμίζουν τη σημασία του αναστοχασμού απέναντι στην εικόνα, προσεγγίζοντάς την όπως μας διδάσκει ο Ranciere ως εικόνα «στοχαστική» (pensive), με διαστρωμάτωσεις εντάσεων που αναμένουν να αναπτυχθούν από το βλέμμα του θεατή.

Τέλος, εμφανίζεται με τη διερεύνηση των ορίων μεταξύ φανταστικού και πραγματικού, εκεί όπου επεκτείνονται τα όρια της φωτογραφικής εμπειρίας και αντίστοιχα των συμβάσεων της πραγματικότητας. Με αυτό τον τρόπο ο λόγος – αυτή τη φορά υπό την έννοια της δομής – ανατρέπεται για να ανακαλυφθεί εκ νέου από τον θεατή, σύμφωνα με τις συνθήκες που το έργο του ορίζει.






Πέρα από το φωτογραφικό λόγο που θα εκφραστεί μέσα από τα έργα, και σε αυτή τη PhotoBiennale θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη (ιδιαίτερα τα τριήμερα 09-11/05, 29-30/05-01/06 και 27-30/06) ειδικοί και άνθρωποι του χώρου της φωτογραφίας από διαφορετικές χώρες του κόσμου, για να συμμετάσχουν σε ανοιχτές συζητήσεις, να δώσουν masterclasses, να πραγματοποιήσουν workshops.


Περισσότερα στο http://photobiennale-greece.gr/
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου