Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Εορταστική «Νύχτα Μουσείων», με καλλιτεχνικές δράσεις

Στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας


Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου), εικαστικοί και μουσικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία σειρά εκδηλώσεων για τη «Νύχτα Μουσείων», που διοργανώνουν το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (ΙΑ/ΕΤΕ) και το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ «Στροφή», σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Σάββατο 10 Μαΐου.

«Οι συλλογές των Mουσείων μας ενώνουν» είναι το θέμα του φετινού εορτασμού, του οποίου οι εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους θα πραγματοποιηθούν από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, και περιλαμβάνουν εικαστικές εγκαταστάσεις, έκθεση πρωτότυπου υλικού, αντλημένου από το Ιστορικό Αρχείο, εκθέσεις κούκλας και εικαστικών αντικειμένων, ξεναγήσεις, προβολή βίντεο και καλλιτεχνικές δράσεις.
Ως χώρος δημιουργίας και κοινωνικής συνεύρεσης
Το ΙΑ/ΕΤΕ, με αφορμή το θέμα του εορτασμού, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το εύρος των συλλογών που έχει στην κατοχή του, ενώ, ως χώρος δημιουργίας και κοινωνικής συνεύρεσης, συνδιαλέγεται με καλλιτέχνες, που εμπνέονται από τις συλλογές αυτές. Παράλληλα, συνεργαζόμενο με πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, ανακαλύπτει και προτείνει τρόπους σύνδεσης της καλλιτεχνικής έμπνευσης με τον κοινωνικό προβληματισμό.
Έχοντας δημιουργηθεί με σκοπό τη διάσωση και προβολή του ιστορικής σημασίας αρχειακού υλικού της Εθνικής Τράπεζας, το  ΙΑ/ΕΤΕ διαθέτει πλήρες ιστορικό αρχείο, τα χρονικά όρια του οποίου σχεδόν ταυτίζονται με την ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους και στο οποίο έχει αποτυπωθεί το σύνολο σχεδόν της οικονομικής ιστορίας, αλλά και πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής μας ιστορίας. Σήμερα, τα διαθέσιμα στο κοινό  αρχεία καλύπτουν την περίοδο 1841 - 1966.

 Οι καλλιτέχνες
Στις εκδηλώσεις, συμμετέχουν η μουσική μπάντα της «Στροφής» και η Ομάδα «έξΗ», και οι εικαστικοί: Έλενα Ακύλα, Δημήτρης Αμελαδιώτης, Εν Φλω, Ανό Θεοδώρογλου, κουκλοθίασος «Ο Τρελλός του Βασιλιά», Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου, Βασίλης Παπατσαρούχας, Κώστας Ρουσσάκης, Μαρίνα Σιούτη, Μάγδα Ταμμάμ και Πύρρος Φαλέκας.
Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων
18.00 - 24.00: Εκθέσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις, προβολή βίντεο σε διάφορες αίθουσες. Μόνιμες εκθέσεις του ΙΑ/ΕΤΕ (ισόγειο): «Η Εθνική Τράπεζα μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια και τις συλλογές της», «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822 - 2002», «Τυπογραφικές μηχανές και εργασίες εκτυπώσεων ασφαλείας». Έκθεση με αφορμή τη Νύχτα Μουσείων 2014 (3ος όροφος): «Παρουσιάζοντας τους συλλεκτικούς θησαυρούς της Εθνικής Τράπεζας που απόκεινται στο ΙΑ/ΕΤΕ», με προβολή εικόνων από την Υπηρεσία Πολυθεαμάτων και Φωτογραφικών Μέσων της Εθνικής Τράπεζας. Φιλοξενούμενες εκθέσεις (ισόγειο): «Από το Mουσείο στο σχολείο: Ταξιδεύοντας με ένα χαρτονόμισμα», έκθεση ζωγραφικών έργων από τη δημιουργική ομάδα «Χρώματα και λέξεις» του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έκθεση κούκλας και εικαστικών αντικειμένων από τον κουκλοθίασο «Ο Τρελλός του Βασιλιά».
18.00 - 21.00: Καλλιτεχνική δράση κατασκευής χαρτιού (αίθριο).
18.00 - 19.30: Καλλιτεχνική δράση και έκθεση από την εικαστική ομάδα του ΚΕΘΕΑ «Στροφή» (αίθριο).
18.00 - 24.00: Καλλιτεχνική δράση με τον Δ. Αμελαδιώτη (αίθριο).
18.00 - 21.00: Καλλιτεχνική δράση με την Α. Θεοδώρογλου (αίθριο).
19.00 - 20.00: Ξενάγηση στην έκθεση του ΙΑ/ΕΤΕ, «Η Εθνική Τράπεζα μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια και τις συλλογές της» (ισόγειο).
 19.00 - 20.00 και 20:00 - 21:00: Ξεναγήσεις στην έκθεση «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822 - 2002» (ισόγειο).

 22.00 - 23.00: Ξενάγηση στην έκθεση «Τυπογραφικές μηχανές και εργασίες εκτυπώσεων ασφαλείας» (ισόγειο).
19.30 - 21.00: Συναυλία με την μπάντα του προγράμματος θεραπείας ΚΕΘΕΑ «Στροφή» (αίθριο).
21.00 - 21.30: Τραγούδια από το γυναικείο φωνητικό σύνολο «έξΗ» (3ος όροφος).
Πληροφορίες
Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας - Μέγαρο Διομήδη: 3ης Σεπτεμβρίου 146 - Αθήνα, τηλ.: 210 8807799. Ώρες λειτουργίας αίθουσας ερευνητών: 9.00 - 14.00, ώρες επίσκεψης των εκθέσεων: Δευτέρα και Τρίτη: 10.00 - 13.00, Τετάρτη και Πέμπτη: 17.00 - 20.00.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου