Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Δυναμιτίζοντας την Εικόνα στο Πάρκο Ελευθερίας


Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας, το πρόγραμμα eXploding – Δυναμιτίζοντας την Εικόνα. Δέκα εικαστικοί της γενιάς του '80, δάσκαλοι και διεθνείς προσωπικότητες παρουσιάζουν την οπτική πολυπλοκότητα των προτάσεών τους.

 Η πρώτη έκθεση του προγράμματος, η (Non ) ex Cathedra του Γιάννη Φωκά, θα πραγματοποιηθεί από 28 Φεβρουαρίου έως 23 Μαρτίου 2014.


Για το opus του καλλιτέχνη παρατηρεί η επιμελήτρια Ρεγγίνα Αργυράκη: «...Μέσα από αυτή την στρατηγική, και καθώς προϊόντος του χρόνου ο Φωκάς γίνεται συνεχώς ισχυρότερος μαΐστωρ των τεχνικών του, αλλά και της οικονομίας των ευρημάτων του (όπως οι ροές χρώματος προς διαφορετικές κατευθύνσεις που αίρουν την παρατήρηση του άνω και του κάτω), ο ζωγράφος θέτει εν αμφιβόλω ολόκληρη την προβληματική του Μοντερνισμού, δηλαδή το γεγονός ότι ο εικαστικός καλείται μέσα από μορφές per se να σχολιάσει το πώς βλέπουμε την πραγματική πραγματικότητα.
Αμφιβάλλει πια για το αν η πραγματική πραγματικότητα υπάρχει, ή έχει υποκατασταθεί από προσομοιώσεις εξίσου ισχυρά απαιτητικές και εμπλεκόμενες υφερπόντως στην καθημερινή αστική μας πραγματικότητα. Είναι ο τρόπος του να μας καλέσει σε επανάσταση απέναντι στο οπτικά αυτονόητο. Είναι ο τρόπος του να μας επισημάνει την ανάγκη για κριτική ενεργητική όραση (active vision).
Είναι για αυτό το λόγο που το opus του Φωκά μπορεί άνετα να συμπαραταχθή με τους παρόμοιους προβληματισμούς των Tim Mara, Paul Huxley και Nick de Ville με απώτερο σκοπό την υπερφαλάγγιση της κυριολεκτικά απειλητικής οπτικής σούπας μέσα στην οποία σχεδόν βυθιζόμαστε.»


Ο Γιάννης Φωκάς, από τους χαρακτηριστικότερους ζωγράφους της γενιάς του, μαθητής του Γ. Μόραλη και του Δ. Κοκκινίδη ανέπτυξε τις αισθητικές του προτάσεις στην Αθήνα και το Παρίσι, ενώ σήμερα είναι καθηγητής και διευθυντής του Δ' εργαστηρίου ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Δυναμιτίζοντας την Εικόνα στο Πάρκο Ελευθερίας
Στο πρόγραμμα "eXplodingΔυναμιτίζοντας την Εικόνα" θα εκθέσουν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Σκυλογιάννης (2-25/5), Μιχάλης Μανουσάκης (30/5-22/6), Γιώργος Τσάρας (27/6-20/7), Ξενοφών Σαχίνης & Γιώργος Γκολφίνος (29/8 – 21/9), Δημήτρης Ζουρούδης & Γιώργος Χαρβαλιάς (26/9-19/10), Τάκης Ζερδεβάς & Κυριάκος Μορταράκος (5/12-28/12).


Info:

Γιάννης Φωκάς
28/2 – 23/3

Την επιμέλεια του προγράμματος eXploding έχει η Ρεγγίνα Αργυράκη.
Συνεπιμελητές: Δρ. Ηλίας Κορομηλάς, Βασίλης Γκοιμίσης, Άννα Ντινοπούλου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εγκαίνια έκθεσης:
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 19.30
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων:
Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: 210 72 24 028

Στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 –20.00,
Κυριακή 10.00 – 14.00.
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου