Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Παθιασμένες πινελιές εικονικής αρμονίας στη Σύρο

Στην Έπαυλη Τσιροπινά στη γραφική Ποσειδωνία


Ατενίζοντας με δέος την ομορφιά της φύσης και της ζωής, με τους  απαράβατους νόμους της τελειότητας και της αρμονίας να διέπουν ολόκληρη την ύπαρξη, εικόνες γεννημένες από τα αγγίγματα του χρωστήρα χρησιμοποιούν την πραγματικότητα σαν άλλοθι για το ακατάσχετο πάθος της ευσεβούς φαντασίας.
Φανερώνοντας την αμετακίνητη θέση του εμπνευσμένου δημιουργού απέναντι στη ζωγραφική απόδοση της γαλήνιας ενατένισης της ζωής και του έρωτα, η αναδρομική έκθεση του  ζωγράφου Μιχάλη Μακρουλάκη, με τίτλο «Μακρουλάκης. Η αρμονία των εικόνων 1956 - 2013», μετά τη μεγάλη της επιτυχία στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη, ταξιδεύει κατά ένα μέρος της στη γενέτειρα του καλλιτέχνη, τη Σύρο, και συγκεκριμένα στην Έπαυλη Τσιροπινά στη γραφική Ποσειδωνία, όπου θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 4 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.
Εκπέμποντας το ελληνικό φως

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου και διοργανώνεται με πρωτοβουλία και επιμέλεια του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, επίτιμου δημότη Ερμούπολης, Κώστα Ιωαννίδη, ο οποίος είχε και την ιδέα για τη μεταφορά της, περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων της εξελικτικής πορείας του ζωγράφου από το 1956 έως το 2013, φιλοτεχνημένα στην Αθήνα, τη Σύρο, αλλά και την Τεχεράνη, όπου έζησε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του. Πρόκειται για έργα που εκπέμπουν το ελληνικό φως, έτσι όπως το απαθανατίζει ο Μιχάλης Μακρουλάκης στα μοναδικά τοπία του από νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα των Κυκλάδων, αλλά και στις νεκρές φύσεις, τα πορτρέτα, τα γυμνά ή τις εικόνες της καθημερινότητας που αποκαλύπτουν την ομορφιά της ζωής, συνθέτοντας τη ζωγραφική κοσμογραφία του, που αποκτά ζωή από άλογα, σκυλιά, λουλούδια, φυτά, πεταλούδες και φρούτα. Από εκείνες τις πρώτες εικόνες της ζωής του
 Η σχέση του Μιχάλη Μακρουλάκη με τη Σύρο ήταν καθοριστική, αφού όπως λέει χαρακτηριστικά: «Γεννήθηκα στην Ερμούπολη, στις 31 Μαΐου του 1940, λίγους μήνες πριν από την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επειδή βομβαρδιζόταν το λιμάνι, ανεβήκαμε στο εξοχικό της οικογένειας της μητέρας μου, στην Παρακοπή, και μείναμε εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου, περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Πιστεύω ότι η έμφαση στην παρατήρηση της φύσης και η εμμονή μου στην ερμηνεία της προέρχονται από εκείνες τις πρώτες εικόνες της ζωής μου στην ύπαιθρο. Όσο μεγαλώνω, τόσο πιστεύω πως οι πρώτες εμπειρίες είναι πολύ πιο καθοριστικές από αυτές που έχει κανείς στην ενήλικη ζωή του».
Μια δεύτερη πνευματική πατρίδα

Από την πλευρά του, ο πιστός λάτρης του νησιού και της τέχνης, Κώστας Ιωαννίδης, σημειώνει: «Η Σύρος είναι για μένα μια δεύτερη πνευματική πατρίδα. Με τον Μιχάλη Μακρουλάκη, μας συνδέει βαθιά φιλία ετών. Θεώρησα απαραίτητο η ιδιαίτερη πατρίδα του να έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το έργο του μέσα από τη μεταφορά μέρους της έκθεσης από το Ίδρυμα Θεοχαράκη και ευχαριστώ τόσο τον Βασίλη όσο και την Μαρίνα Θεοχαράκη, που μας έδωσαν το πράσινο φως. Επιλέξαμε την Έπαυλη Τσιροπινά, η οποία  - μετά την ανακαίνισή της - αποτελεί ιδανικό χώρο φιλοξενίας της έκθεσης, αλλά και γιατί η Ποσειδωνία είναι ο τόπος, που ο Μιχάλης Μακρουλάκης διαμένει σχεδόν μόνιμα εδώ και χρόνια,  ενώ εγώ επιστρέφω εδώ και πολλά καλοκαίρια».  Πληροφορίες
Έπαυλη Τσιροπινά: Ποσειδωνία Σύρος, τηλ.:  22813 61418. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 18.00  - 22.30.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου