Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Σημαντική προβολή της Ελλάδας μέσω ενδιαφέρουσας έκθεσης

Σε τέσσερα Μουσεία του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών

Έκθεση με τίτλο «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» («Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great») θα πραγματοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, σε τέσσερα Μουσεία του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο την χώρα μας στο εξωτερικό.
Προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας
 Η δομή της αθηναϊκής δημοκρατίας τεκμηριώνεται από επιγραφές, ανάγλυφα, όστρακα οστρακισμού, δικαστικές ψήφους, νομίσματα και προπλάσματα.


 Περισσότερα από 560 αρχαία έργα αλλά και κάποια προπλάσματα, εκμαγεία και αντίγραφα από ελληνικά Μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Νομισματικό, το Επιγραφικό, το Μουσείο Ακρόπολης, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, θα ταξιδέψουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με σκοπό να συμπεριληφθούν στην έκθεση, η οποία θα προβάλει με μοναδικό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και δη της Μακεδονίας.
Τα εκθέματα θα καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από την προϊστορία ως τους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, η δε διάρθρωση της έκθεσης σε εννέα ενότητες έχει ως στόχο την εξοικείωση του επισκέπτη με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Οι ενότητες της έκθεσης

«Προοίμιο: Ο άνθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο» τιτλοφορείται η πρώτη ενότητα, η οποία επικεντρώνεται σε έργα από τη νεολιθική εποχή στον ελλαδικό χώρο, την παρουσία των Κυκλαδιτών εμπόρων και ναυτικών με ταφικά ευρήματα από την Αμοργό, τη Νάξο και την Πάρο αλλά και από τον κόσμο των Μινωιτών, που θα αναδείξουν χάλκινα και πήλινα ειδώλια, κεραμικά αγγεία κ.ά..

Ο μυκηναϊκός κόσμος

«Ο Αγαμέμνων και ο κόσμος των Μυκηναίων», όπως ονομάζεται η δεύτερη ενότητα, επικεντρώνεται όχι μόνον στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν αρχικά με τον μινωικό πολιτισμό, αλλά και στους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών του 16ου αιώνα, καθώς και στα διοικητικά, οικονομικά και θρησκευτικά κέντρα που αναπτύχθηκαν την περίοδο αυτή στην κυρίως Ελλάδα.

Ίδρυση αποικιών και νέων οικονομικών κέντρων
 Η ενότητα «Ήρωες και αριστοκράτες» διηγείται κάποια από τα γεγονότα που οδήγησαν στη μετάβαση από το ανάκτορο στην «πόλη - κράτος», στις μετακινήσεις ελληνικών φύλων, στην ίδρυση αποικιών και νέων οικονομικών κέντρων.
Οι υπόλοιπες ενότητες, «Αθλητές και Ολυμπιακοί Αγώνες» και «Κούροι και Κόραι» μιλούν από μόνες τους ως προς τη θεματολογία που αναπτύσσουν, το ίδιο και η έκτη ενότητα «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης», όπου περίοπτη θέση θα έχει το γλυπτό του οπλίτη «Λεωνίδα» (480-470 π. Χ.) από το Μουσείο της Σπάρτης.

Η δομή της αθηναϊκής δημοκρατίας

Στους Αθηναίους είναι αφιερωμένες οι δύο επόμενες ενότητες («Αθηναίοι και Δημοκρατία» και «Οι Αθηναίοι και τα επιτεύγματά τους»), όπου η δομή της αθηναϊκής δημοκρατίας τεκμηριώνεται από επιγραφές, ανάγλυφα, όστρακα οστρακισμού, δικαστικές ψήφους, νομίσματα και προπλάσματα.


Στην έκτη ενότητα της έκθεσης με τίτλο «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης», περίοπτη θέση θα έχει το γλυπτό του οπλίτη «Λεωνίδα» (480-470 π. Χ.) από το Μουσείο της Σπάρτης.

Έμφαση στη Μακεδονία


Αργυρά σκεύη από τον τάφο του Φιλίππου Β΄(φωτογραφία), χρυσά στεφάνια από τις Αιγές, το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδος και άλλα σημαντικά ευρήματα πλαισιώνουν την πολύ σημαντική ενότητα «Φίλιπππος Β΄ και Μέγας Αλέξανδρος».

Οι δύο τελευταίες ενότητες δίνουν έμφαση στη Μακεδονία. Έργα πλαστικής, ζωγραφικής, κοροπλαστικής, κοσμηματοτεχνίας και τορευτικής από τα αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης, Αιγών και Πέλλας, αργυρά σκεύη από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, χρυσά στεφάνια από τις Αιγές, το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδος και άλλα σημαντικά ευρήματα πλαισιώνουν την πολύ σημαντική ενότητα «Φίλιπππος Β΄ και Μέγας Αλέξανδρος». Τέλος, η νέα εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Αλέξανδρου θα παρουσιαστεί στην τελευταία ενότητα «Αυγή ενός νέου κόσμου», όπου θα εκτεθούν ελληνιστικά ειδώλια από τα αρχαιολογικά Μουσεία της Πέλλας και της Βέροιας.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

2 σχόλια:

  1. Φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον! Συγχαρητήρια στους συντελεστές, η ελληνική αρχαιότητα λοιπόν ταξιδεύει σε αυτούς που δεν μπορούν να την επισκευτούν στη γενέτειρά της... Καλή σας ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι ενδιαφέρουσα έκθεση!!!
    Καλό σας μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή