Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Δεκαεννιά γλυπτά συνομιλούν με αρχαία ελληνικά εκθέματα



Έκθεση γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό



Έκθεση γλυπτικής της Αγγέλικας Κοροβέση,  με τίτλο «Ο χρόνος, οι μορφές, οι έννοιες»,  εγκαινιάστηκε Πέμπτη 4 Ιουλίου, στις 6.30 το απόγευμα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

 
 
Η έκθεση αποτελείται από 19 έργα σύγχρονης γλυπτικής, τοποθετημένα δίπλα σε μόνιμα εκθέματα, αριστουργήματα της αρχαιότητας. Η πολυβραβευμένη γλύπτρια διερευνά και μελετά πρωταρχικές έννοιες - δομές της ανθρώπινης ιστορίας μέσα από τους ήχους της γλώσσας και τη διαλεκτική σχέση έννοιας και υλικών. Η παρουσίαση των έργων της σε έναν τέτοιο χώρο προτείνει έναν περίπατο στον πολιτιστικό πλούτο της γλυπτικής ανά τους αιώνες, μπροστά σε έργα ελλήνων δημιουργών.

Την επιμέλεια και το γενικό συντονισμό της έκθεσης έχει ο αν. διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δρ. Γεώργιος Κακαβάς,  με τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού που αποτελούν οι κ.  Αλεξάνδρα Χριστοπούλου, Βασιλική Δρούγα και  Δέσποινα Καλεσοπούλου. Επιστημονικός συνεργάτης είναι ο κ.  Δημήτρης Παυλόπουλος, Επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο  Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Αγγέλικα Κοροβέση ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα της όταν αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών,  το 1975. Αποφάσισε να ασχοληθεί με την ηχητική ανάλυση των λέξεων, δέκα χρόνια μετά. Το 1993 έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση. Ήταν η γλύπτρια που αντιπροσώπευσε επίσημα την Ελλάδα σε εκθέσεις ανά τον κόσμο για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.

Η Αγγέλικα Κοροβέση.
Λίγα χρόνια αργότερα, στον Διεθνή Διαγωνισμό Γλυπτικής «Ολυμπιακό Πνεύμα στο Πεκίνο 2008», κέρδισε το ασημένιο Ολυμπιακό Μετάλλιο. Το έργο «Ειρήνη»,  που της χάρισε τη διάκριση,  ήταν το έναυσμα για τη νέα σειρά γλυπτών με τίτλο «Ισορροπιστής».

Σήμερα εργάζεται σε έργα μεγάλης κλίμακας εξερευνώντας τη χρήση ήχου και εικόνας. Έχει βραβευτεί από δημόσιους φορείς σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Λος Άντζελες, Πεκίνο, ενώ τα έργα της κοσμούν μουσεία, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους σε Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Χιλή, Στοκχόλμη, Πεκίνο.

Πληροφορίες
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, Πατησίων 44, Αθήνα.
Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Ιουλίου, στις 18:30. Διάρκεια: 1 Ιουλίου - 1 Σεπτεμβρίου. Ωράριο λειτουργίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Δευτέρα: 13:00-20:00, Τρίτη-Σάββατο: 08:00-20:00, Κυριακή: 08:00-15:00.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου