Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Σουρεάλ έργα του Φίλιπ Τσιάρα στο Μουσείο Φωτογραφίας


Μια επιλογή από το πλούσιο φωτογραφικό έργο του Φίλιπ Τσιάρα φιλοξενεί το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, μέχρι τις 15 Μαΐου. Τα έργα καλύπτουν το χρονικό διάστημα από το 1971 έως το 2009 και ακολουθούν την καλλιτεχνική εξέλιξη του Ελληνοαμερικανού δημιουργού.

Πρόκειται για μια ατομική έκθεση του καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, με τίτλο «The Supereal 1971-2009. Φίλιπ Τσιάρας. Επιλογή Εργων». Παρόλο που το έργο του Φίλιπ Τσιάρα είναι πολύπλευρο -ασχολείται επίσης με τη ζωγραφική και τη γλυπτική- η έκθεση αυτή περιλαμβάνει μια επιλογή του φωτογραφικού του έργου.
Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες:
Στη σειρά «Πρόσωπα» ο Τσιάρας παρουσιάζει πορτρέτα ανθρώπων που τον περιβάλλουν. Χρησιμοποιώντας τον καθρέφτη και το τζάμι για να αποτυπώσει τον τρόπο που διαχειρίζονται οι ίδιοι την εικόνα τους, μας συστήνει μέσα από τα δικά του μάτια μερικούς από τους πρωταγωνιστές της ζωής του.
Στην κατηγορία «Ο Εαυτός» εστιάζει στους τρόπους που μπορεί κάποιος να βλέπει τον εαυτό του μέσα από επαναλαμβανόμενα μοτίβα του δικού του σώματος με διαφορετικό υπόβαθρο ή χρωματισμό.
Στην «Κίνηση» ο Τσιάρας πειραματίζεται με το μέσο της φωτογραφίας και τις δυνατότητές του σε σχέση με τα ενδιαφέροντά του, την πλαστικότητα της φόρμας και τη μελέτη της κινηματογραφικής αλληλουχίας.
Σουρεάλ έργα του Φίλιπ Τσιάρα στο Μουσείο Φωτογραφίας
Η τελευταία σειρά «Οικογένεια» αποτελεί μια σάτιρα της ζωής της ελληνοαμερικανικής οικογένειας, από την οποία ο ίδιος προήλθε, καθώς και των στερεότυπων που συνόδευαν του Ελληνες μετανάστες της δεκαετίας του '70. Ενώ ο δημιουργός έχει κεντρική θέση στις περισσότερες εικόνες, κάθε μέλος της οικογένειας φαίνεται να παίζει έναν σημαντικό ρόλο, ο οποίος γίνεται εμφανής από τη σύνθεση της εικόνας.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης προβάλλεται ένα σύντομο φιλμ αφιερωμένο στο έργο και στην πορεία του Φίλιπ Τσιάρα, άλλωστε τα έργα απεικονίζουν τη σύνθετη καλλιτεχνική φύση του δημιουργού.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο μεσοαστικό Νιου Χάμσαϊρ, με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του από τα Γρεβενά, ο Φίλιπ Τσιάρας έκανε σπουδές μουσικής και συγκριτικής λογοτεχνίας, ενώ υπήρξε συμφοιτητής του Α. Σαμαρά και του Γ. Παπανδρέου στο περίφημο Amherst College. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Ελληνοαμερικανούς εικαστικούς, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις παγκοσμίως.
Παράλληλα έχει εκθέσει τρεις φορές στην Biennale της Βενετίας, όπου δημιούργησε και ένα μπρούντζινο γλυπτό τριών μέτρων με τίτλο Social Climber στο Μεγάλο Κανάλι της πόλης. Εργα του βρίσκονται σε εταιρικές, ιδιωτικές και σημαντικές συλλογές μουσείων, συμπεριλαμβανομένου και του Metropoltian Museum of Art, ενώ 20 βιβλία και κατάλογοι είναι αφιερωμένοι στο έργο του.
Πηγή: http://www.e-go.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου