Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

«Χτίζουν» μια Πομπηία στο Βρετανικό Μουσείο

Σε δύο βδομάδες περίπου, στις 28 του μήνα, το Βρετανικό Μουσείο θα εγκαινιάσει μια σημαντική έκθεση με αντικείμενα που στην πλειονότητά τους παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
Δύο πόλεις που τάφηκαν κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου, η Πομπηία και το Ερκουλάνεουμ, θα δώσουν στο φως της μέρας λάμψεις από την ομορφιά και τη ζωή τους πριν από τη θανατηφόρα έκρηξη που τις αφάνισε. Οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές ετοιμάζουν την έκθεση πυρετωδώς, ενώνοντας κομμάτια από το ανάγλυφο «ψηφιδωτό» των ρωμαϊκών πόλεων. Λαμπρές, σαν να φωτίζονται ακόμη από τον μεσογειακό ήλιο, δύο εντυπωσιακές ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες ενώθηκαν ξανά στο Βρετανικό Μουσείο για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 2.000 χρόνια. Προέρχονται από μια παραθαλάσσια έπαυλη στο Ερκουλάνεουμ.
Τα λείψανα του ιδιοκτήτη της ανακτορικής αυτής έπαυλης ίσως κείτονται ακόμη στην αρχαία ακτή, που σήμερα βρίσκεται μισό μίλι μέσα στην ξηρά. Στα 79 μ.Χ., η θάλασσα αποτελούσε τη μαγευτική θέα του πολυτελώς διακοσμημένου δωματίου, του οποίου η τέταρτη πλευρά ήταν ανοιχτή προς τη θάλασσα. Ενα στρώμα τέφρας καλύπτει ακόμα πολλά σώματα που βρήκαν ακαριαίο θάνατο στο λιμάνι, προσπαθώντας να διαφύγουν. Ενα τρίτο τμήμα του πίνακα έχει χαθεί - ίσως εξαερώθηκε και εξαφανίστηκε για πάντα. Η έκθεση έχει προκαλέσει αίσθηση, με 34.000 εισιτήρια να έχουν ήδη πωληθεί. Ο επιμελητής της παρομοιάζει την προπώληση με εκείνη της διάσημης έκθεσης για τον Τουταγχαμών το 1972, όταν ως έφηβος ο ίδιος καθόταν στην ουρά για μισή μέρα, πριν από την εποχή των online κρατήσεων και των εισιτηρίων διάρκειας συγκεκριμένης ώρας.


Πολλά από τα αντικείμενα δεν έχουν ποτέ εκτεθεί ούτε στην Ιταλία και μερικά αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αλλα συγκαταλέγονται στους θησαυρούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης.
Ανάμεσα σε αυτά είναι ένα εντυπωσιακά αληθοφανές πορτρέτο ενός αρτοποιού και της γυναίκας του από την Πομπηία και ένα άλλο μαρμάρινο από την Πομπηία, που παριστάνει τον Πάνα να συνουσιάζεται με κατσίκα.
Την περασμένη εβδομάδα κατέφθασε στο μουσείο ένας ολόκληρος κήπος με σιντριβάνια, αγάλματα, ωδικά πτηνά σε ανθισμένους θάμνους. Ηταν ένα από τα πιο όμορφα εσωτερικά δωματίων που έχουν βρεθεί στην Πομπηία, σίγουρα το σκηνικό μιας ευτυχισμένης ζωής που τελείωσε άδοξα: Στην έκθεση εμφανίζονται τα θλιβερά «καλούπια» των σωμάτων των τελευταίων ενοίκων του σπιτιού, του άνδρα, της γυναίκας και των μικρών παιδιών που βρέθηκαν κάτω από τις σκάλες.
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου