Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Marisa Zattini | Metamorphica

Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Μαΐου, 20:00 | Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη

 Η Marisa Zattini, μετά την επιτυχημένη έκθεσή της πέρυσι τον Οκτώβριο στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, επιστρέφει στην Ελλάδα για να εκθέσει τη νέα της δουλειά, αυτήν τη φορά στην όμορφη Θεσσαλονίκη. 
Η καινούργια της έκθεση με τίτλο Metamorphica θα λάβει χώρα στο Γενί Τζαμί σε συνδιοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης με την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 στις 20:00.
 Στη συγκεκριμένη έκθεση, το τελευταίο πρότζεκτ της Marisa Zattini, παρουσιάζεται μια σειρά έργων αφιερωμένων στην έννοια της Φαντασίας και της συνάντησής της με τη Φύση. 


Τα έργα έχουν φιλοτεχνηθεί με μελάνι πάνω σε παλιά κείμενα, χρονολογημένα μεταξύ του 1800 και του 1833, με μια τεχνική που συνδυάζει το μελάνι με φύλλα αλουμινίου - καθρέφτη. Για την καλλιτέχνη τα έργα αυτά καταγράφουν έναν διάλογο μεταξύ των ταυτοτήτων και της ιστορίας.
Για τη σειρά των έργων της με τίτλο Metamorphica η Zattini αναφέρει: «Όλα αρχίζουν με τη δική μου προσωπική οπτική του Μανδραγόρα, ενός μαγικού ανθρωποειδούς βοτάνου, και με την ενότητα  L’indole della Res,  που συγκροτείται από ένα ιδανικό  herbarium / bestiary – Φυτολόγιο / Βιβλίο με μύθους ζώων όπου όλη η εικονογράφηση είναι εμπνευσμένη από ένα χειρόγραφο του XV αιώνα. Συνεχίζεται με την ενότητα  Ali selvatiche, αφιερωμένη στον μύθο του Ίκαρου και εμπνευσμένη από ένα ποίημα του Fabrizio Parrini. Η τελευταία ενότητα με τίτλο  Fragilis Mortalitas, συντίθεται από κλεψύδρες αποτελούμενες από μικρά αστέρια, ώστε να καθορίσει την επονομαζόμενη Ώρα των αστεριών (Starry time)».
 Η Ιταλίδα Marisa Zattini γεννήθηκε στο Φορλί της Ιταλίας το 1956. Είναι πτυχιούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, εικαστικός, ποιήτρια, καλλιτεχνική διευθύντρια της γκαλερί Il Vicolo αλλά και περιοδικού Τέχνης και Λογοτεχνίας. Επιπλέον, είναι καλλιτεχνική διευθύντρια εκδοτικού οίκου για τη σύγχρονη τέχνη, τη δοκιμιογραφία, τη λογοτεχνία του φανταστικού, την ποίηση, την τοπική ιστορία αλλά και δημιουργός ταινιών και ντοκιμαντέρ για εκθέσεις δικές της και σύγχρονων καλλιτεχνών και ποιητών. Η Zattini, πολυπράγμων και δραστήρια, συστήνεται στο κοινό εκ νέου μέσα από την τελευταία εικαστική δουλειά της, Metamorphica.

 Info:
Γενί Τζαμί
Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Μαΐου, 20:00
Διάρκεια: 17 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2018
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10:00 – 16:00, Σάββατο 11:00 – 15:00
Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη,
pinakothiki@thessaloniki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου