Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Δημήτρης Κρέτσης | Το δέντρο της Ζωής μας

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος υποδέχεται τον Δημήτρη Κρέτση με την ατομική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Το δέντρο της ζωής μας». Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 10 Μαρτίου. Ο Δημήτρης Κρέτσης μας προσκαλεί σε ένα «δάσος» που τα δέντρα έχουν «κορμό» τους το χαρτί και τον καμβά, και «φύλλα» τους το λάδι, τη σινική μελάνη, το μολύβι και τα ακρυλικά. 

 

Όπως λέει ο ίδιος: «Το δέντρο μας ενώνει με τη γη. Τη γη των προγόνων μας. Με τις ρίζες μας και το παρελθόν μας. Μας ζει, μας τρέφει, μας δροσίζει, μας σκεπάζει από το κάμα του μεσημεριού, από τη βροχή κι από το χιόνι. (….)   Μεγαλώνει το δέντρο και μεγαλώνουμε κι εμείς μαζί του. Μας πάει ψηλά και μας αφήνει, σκαρφαλώνοντας να αγγίξουμε τον ουρανό. Είναι η ελπίδα και το μέλλον μας. Το βρίσκουμε το δέντρο απ’ τους γονείς μας και το δίνουμε στα παιδιά μας. Είναι το δέντρο της ζωής μας!».

Η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού, Αθηνά Σχινά, αναφέρει:
«Ο Δημήτρης Κρέτσης εμπνέεται από τον περιβάλλοντα χώρο της πατρίδας του, αλλά και από τα δέντρα που ανακρατεί, ως αισθήσεις, στο υποσυνείδητό του, καθώς συνεχόμενα τις εμπλουτίζει με επεξεργαζόμενες εντυπώσεις, μνήμες κι εμπειρίες, που αποκτά μέσα από τις πολλές, όσο και τις συχνές περιηγήσεις του, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Με σχέδια, στα οποία χρησιμοποιεί μολύβια, άλλοτε σινική μελάνη, πότε πάλι ελαφρές ύλες, ακρυλικά αλλά και λάδια, πάνω σε καμβάδες και χαρτιά, επιλέγει πάντα τα υλικά του, σύμφωνα με τις πτυχές των όψεων που του προσφέρουν τα δέντρα, οι κορμοί και τα φυλλώματά τους, οι άνεμοι και το οπτικοποιημένο τους θρόισμα, οι εποχές των ψυχικών διαθέσεων και οι αναπολήσεις κατά τις ώρες της κάθε μέρας. Τα σχέδια και οι εικαστικές συνθέσεις του συμπληρώνονται με τον τονικό, όσο και τον μορφοχρωματικό διάλογο που αναπτύσσουν οι πρωτοβάθμιες σε σχέση με τις δευτεροβάθμιες ριπές της κάθε σκιάς», ενώ προσθέτει ότι: «Αναμφισβήτητα ο ζωγράφος γνωρίζει επιδέξια να χειρίζεται και να αναδεικνύει, μέσα από διαβαθμιζόμενες συνομιλίες εντάσεων και υφέσεων, την μορφοπλαστική φωταύγεια, αλλά και την μουσικότητα της κάθε φόρμας του».


 Ο Δημήτρης Κρέτσης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1972. Το 1992 σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 1996 εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών όπου φοίτησε στα εργαστήρια ζωγραφικής Ρ.Παπασπύρου, Π.Χαραλάμπους, Δ. Σακελλίωνα, Δ. Μυταρά και Ζ. Αρβανίτη. Το 2004 παρακολούθησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης (Facultad de Bellas Artes – Universidad Complutense de Madrid) μαθήματα Σχεδίου, Ανατομίας και Νωπογραφίας. Το 2011 διακρίθηκε στο διαγωνισμό της Α.Σ.Κ.Τ. και του Υ.Π.Ε.Κ.Α. με θέμα «Εικαστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο, με ζωγραφική επί των τυφλών όψεων κτηρίων της Αθήνας», κατέχοντας ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των έργων. Έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τοιχογραφίες και έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές και σε μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 


Διάρκεια Έκθεσης: 15 Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου 2018

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

 Αίθουσα τέχνης ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ | MyArtBox by technohoros
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα |
Λεμπέση 12, Αθήνα
metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου