Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Έκθεση Ex-libris

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στον καινούργιο της χώρο My art box”, by technohoros, παρουσιάζει την έκθεση χαρακτικών έργων της Ιταλικής Ένωσης Ex libris (Italian Ex libris Association) με τίτλο Eva - La Donna Eternaπου θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 16 Μαρτίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και την Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου 2017.


Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία της αίθουσας τέχνης Τεχνοχώρος, της Italian Ex libris Association,* του ιδρύματος Xotaris Art Forum - Αρχάνες Κρήτης και του Δήμου Bodio Lomnago και τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.
 
Τα έργα που παρουσιάζονται, έχουν επιλεχθεί μέσα από τη συλλογή ex-libris της Italian Ex libris Association, που αποτελείται από σχεδόν 100.000 χαρακτικά,  με  θεματικό άξονα την γυναίκα, την αιώνια γυναίκα, όπως αναγράφεται στον τίτλο της έκθεσης.
Τα Ex libris (Λατ. Εκ των βιβλίων), είναι  μικρόσχημα  χαρακτικά έργα, όπου πριν μερικούς αιώνες λειτουργούσαν ως εύσημα ιδιοκτησιακής  επιβεβαίωσης  των πολυτελών εκδόσεων στο περιθώριο των βιβλίων που είχαν στην κατοχή τους οι εύποροι ευγενείς. 
Επιβίωσαν όμως και φιλοτεχνούνται μέχρι τις μέρες μας, χάριν στους θαυμαστές του είδους, συλλέκτες - παραγγελιοδότες και καλλιτέχνες που κρατούν ζωντανή την παράδοση αυτή της τέχνης της χάραξης με την παραγωγή  ολοένα και νεότερων έργων, που διακινούνται και ανταλλάσσονται,  σ’ έναν ευρύ κύκλο ανθρώπων που τα εκτιμούν.
Όπως αναφέρει ο Χρήστος Γιαννάκος, μυημένος συλλέκτης χαρακτικών ex-libris, η Εύα είναι «η γυναίκα γη, που μέσα της εσπάρθηκεν και καλλιεργήθηκεν όλη η ανθρωπότης. Και μέσα από ετούτην, γεννήθηκεν ο πολιτισμός. Η τέχνη και η ποίησις.  Η εξέλιξις. Μα και ο πόνος. Η φθορά. Και η ελπίδα» ενώ προσθέτει ότι η έκθεση “Εva - La Donna Eterna είναι «μια έκθεση για τη γυναίκα, την αιώνια. Βασισμένη στον μύθο τούτης της πρώτης θηλυκής παρουσίας. Το πρώτο κάλλος που εφύτρωσεν στη Γή. Έργα Ιταλών καλλιτεχνών και συλλεκτών. Μια έκθεση που για πρώτη φορά βγάζει έξω από τα όρια της Ιταλικής χερσονήσου, τα εξαιρετικά δείγματα τέχνης της χαρακτικής τούτης της χώρας για να εκτεθούν πρώτη φορά εδώ. Στην σκιά του Ιερού Βράχου. Δίπλα στη σιωπηλή αίγλη της Ακρόπολης. Του Παρθενώνος. Οι μύστες της Αναγέννησης δίπλα στον χορό των Καρυάτιδων. Και τα Ex Libris. Οι εικαστικές τούτες πινελιές ευγενούς ιδιοκτησίας βιβλίων, που για 500 χρόνια έχουν δώσει αμέτρητα μικρά μα όμως σημαντικά έργα τέχνης. Εδώ για πρώτη φορά παρουσιάζονται μετά την ίδρυση της Ιταλικής Ένωσης Εξλιμπριστών πριν από 30 χρόνια. Και για αυτό χαρακτηρίζουμε αυτήν την έκθεση ιστορική. Αφού για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, παρουσιάζεται εκτός Ιταλίας ένα καλλιτεχνικό θεματικό αριστούργημα χαρακτικής, στη δημιουργία του οποίου συνεισέφεραν τα βιβλιόσημα. Ο μύθος της Εύας. Της αιώνιας γυναίκας. Μία έκθεση μύθος που θα συνεχίσει το ταξίδι της σε όλον τον κόσμο ξεκινώντας από εδώ. Με την ευλογία του Παρθενώνος».
Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι art22, globalview.
Τη βραδιά των εγκαινίων χορηγεί το Ιταλικό εστιατόριο Da Bruno. 
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

*Η Ιταλική Ένωση Ex libris (Associazone Italiana ex libris) ιδρύθηκε το 1986.
Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό Οργανισμό, χωρίς πολιτικές και θρησκευτικές καταβολές. Σήμερα, αριθμεί περισσότερα από 150 μέλη στην Ιταλία και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων πολλών σημαντικών βιβλιοθηκών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών. Ο κύριος σκοπός της είναι η ανάπτυξη και η προώθηση της γραφικής τέχνης και συγκεκριμένα τα ex libris και τα μικρά χαρακτικά, μέσω πολιτισμικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμούς και εκθέσεις.
Δύο φορές τον χρόνο, εκδίδεται το περιοδικό “The Italian Ex Libris”, με άρθρα που σχετίζονται με την τέχνη και την κουλτούρα, τους καλλιτέχνες, εκθέσεις και διαγωνισμούς γραμμένα στην ιταλική γλώσσα και μεταφρασμένα στα αγγλικά για τα ξενόγλωσσα μέλη.

Από το 2003, η Ιταλική Ένωση Ex libris συνεργάζεται και στηρίζει την κοινότητα του Bodio Lomnago για την οργάνωση του διεθνούς διαγωνισμού ex libris που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με διαφορετικό θέμα, κάθε φορά, και με συμμετέχοντες εκατοντάδες καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Επιπλέον, από το 2012, στο Bodio Lomnago διεξάγεται κάθε δύο χρόνια μία διεθνής συνάντηση καλλιτεχνών και συλλεκτών.

Τα τελευταία χρόνια, οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες της Ένωσης και της Κοινότητας επεκτάθηκαν και μεγάλωσαν τόσο όσον αφορά τις εκθέσεις όσο και τις συναντήσεις τους, χάρη σε διεθνείς συνεργασίες  όπως με την Xotaris Art Forum of Archanes στην Κρήτη, καθώς επίσης και με την  Shuohai International Ex libris Graphics Art Collection από την Κίνα. Αυτό τους επιτρέπει να διοργανώνουν σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τις ατομικές εκθέσεις διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως είναι ο Jochen Kublik (Γερμανία), Jiri Bouda (Τσεχία), Maria Maddalena Tuccelli (Ιταλία), Vladimir Vereschagin (Ρωσία), Albin Brunovsky (Τσεχοσλοβακία) και Enrico Vannuccini (Ιταλία


Διάρκεια Έκθεσης: 16 Μαρτίου – 13 Απριλίου 2017
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

My art box, by technohoros
Λεμπέση 12 | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου