Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Οι εννέα Μούσες συνομιλούν με την τέχνη και την επιστήμη

Εικαστική πρόταση του Μεγακλή Ρογκάκου, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα


Βασισμένη σε μία εικαστική πρόταση του Μεγακλή Ρογκάκου για 9 επιμελητές και 27 καλλιτέχνες, η έκθεση «Το Εγχείρημα των Μουσών - Ένας διάλογος ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη» προσφέρει μία ευκαιρία να ανανεώσουμε την προσοχή στις αρχαίες ελληνικές θεότητες, να εξερευνήσουμε τη σχέση τέχνης κι επιστήμης και να γνωρίσουμε πώς η σύγχρονη τέχνη αντεπεξέρχεται σε αυτήν την ενδιαφέρουσα συνθήκη.
Σε συντονισμό της μορφωτικής λειτουργού Μαρίας Ραγιά, η έκθεση παρουσιάζεται από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη Ελλάδας, σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου - Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα (Ξενοφώντος 2Α - Αθήνα), όπου και εγκαινιάζεται την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου.

 Πάολα Παλαβίδη

 Σε γόνιμο διάλογο

Αντανακλώντας την προϊστορική περίοδο ακμής τους, οι εννέα Μούσες παρέμειναν συνδεδεμένες με τα παραδοσιακά αντικείμενά τους.  Καθώς οι τέχνες και οι επιστήμες εξελίχθηκαν μέσα στους αιώνες, οι Μούσες έγιναν, μάλλον, εμβληματικές της γενικής ικανότητας του ανθρώπου να μελετήσει και να ερευνήσει.

 Λαμπρινή Μποβιάτσου

 Ως εκ τούτου, το «Εγχείρημα των Μουσών» εμπνέεται από την αρχαία ποικιλία τους, για να φέρει τις εικαστικές τέχνες σε γόνιμο διάλογο με τα ακόλουθα εννέα πεδία της επιστημονικής μελέτης, στη σειρά, με την οποία οι εν λόγω θεότητες εμφανίζονται στη Σαρκοφάγο των Μουσών (π. 125) του Μουσείου του Λούβρου: Κλειώ - Μούσα της ιστορίας με τη φυσική / χημεία, Θάλεια - Μούσα της κωμωδίας με τη κοινωνιολογία / σπουδές φύλου, Ερατώ - Μούσα της λυρικής ποίησης με την επιστήμη υπολογιστών, Ευτέρπη - Μούσα της μουσικής με τη γεωμετρία / μαθηματικά, Πολύμνια - Μούσα των ύμνων με τη βιολογία / ιατρική, Καλλιόπη - Μούσα της επικής ποίησης με τις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες, Τερψιχόρη - Μούσα της όρχησης και της χορωδίας με τη γεωγραφία / γεωλογία, Ουρανία - Μούσα της αστρονομίας και της αστρολογίας με την αστρονομία και Μελπομένη - Μούσα της τραγωδίας με την ανθρωπολογία / εθνοτικές σπουδές.

 Γιώργος Αναστασάκης

 Ενθάρρυνση και ενδυνάμωση κοινών ενδιαφερόντων 
Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο Δρ Μεγακλής Ρογκάκος επιβλέπει 9 επιμελητές και 27 καλλιτέχνες. Ανταποκρινόμενοι στους σκοπούς του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, η έκθεση ενθαρρύνει την επικοινωνία μεταξύ των υποτρόφων και ενδυναμώνει τα κοινά επιστημονικά, επαγγελματικά και κοινωνικά ενδιαφέροντά τους.

 Χριστίνα Σγουρομύτη

 Σύμφωνα με το σκεπτικό της έκθεσης, κάθε ένας από τους 9 επιμελητές ανέλαβε την ευθύνη να φωτίσει μία διαφορετική επιστήμη με 3 διαφορετικούς καλλιτέχνες της επιλογής του: η Χριστιάνα Καζάκου τη φυσική / χημεία με τους Γιάννη Κρανιδιώτη, Γιάννη Μελανίτη και Γιώργο Τσεριώνη, ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος την κοινωνιολογία / σπουδές φύλου με τους Γιώργο Αναστασάκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου και Πέτρο Ξενάκη, ο Θανάσης Μουτσόπουλος την επιστήμη υπολογιστών με τους Νεφέλη Δημητριάδη, Μάνθο Σαντοριναίο και Κωστή, η Λίνα Τσίκουτα τη γεωμετρία / μαθηματικά με τους Βάσω Γκαβαϊσέ, Νίκο Μακαρούνα και Άγγελο Σκούρτη, ο Αλέξιος Παζαχαρίας τη βιολογία / ιατρική με τους Απόστολο Καραστεργίου, Χαράλαμπο Κουρκούλη και Πάολα Παλαβίδη, η Λουίζα Καραπιδάκη τις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες με τους Γιάννη Αδαμάκη, Έλενα Παπαδημητρίου και Ελένη Τζάτζαλος, η Μπία Παπαδοπούλου τη γεωγραφία / γεωλογία με τους Έρση Βενετσάνου, Κώστα Βρούβα και Έρση Χατζηαργυρού, ο Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης την αστρονομία με τους Αλέξανδρο Δημητριάδη, Αντωνία Παπατζανάκη και Δημήτρη Τράγκα και ο Γιώργος Μπουρογιάννης την ανθρωπολογία / εθνοτικές σπουδές με τους Ανδρέα Κοντονή, Νόρα Όκκα και Χριστίνα Σγουρομύτη.

 Μάνθος Σαντοριναίος

 Σχεδιασμένος από το εργαστήριο Design Bond, ο κατάλογος της έκθεσης εικονογραφεί πλήρως τα 27 έργα, με εισαγωγή από τον επιβλέποντα επιμελητή και σχόλιο για κάθε έργο από τους αντιστοίχους επιμελητές. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκκλησή του σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, το κείμενο στον κατάλογο είναι σε δύο γλώσσες - ελληνικά και αγγλικά.

 Νεφέλη Δημητριάδη

 Πληροφορίες
Σπίτι της Κύπρου - Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ξενοφώντος 2Α, πλατεία Συντάγματος - Αθήνα. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα και Τετάρτη: 10:00 - 18:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10:00 -15:00.
Πηγή:gkoul@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου