Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Αδημοσίευτα έργα Τσαρούχη στο Μπενάκη - Εντυπωσιάζει το πρόγραμμα του Μουσείου

Πίνακας του Χρήστου Μποκόρου


Μέσα στο τελευταίο τετράμηνο του χρόνου - από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο - το Μουσείο Μπενάκη έχει οργανώσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα εκθέσεων.
«Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας ΙΙ» είναι η πολυαναμενόμενη έκθεση που έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη τον Δεκέμβριο με πρωτοεμφανιζόμενα έργα του σε μουσείο, ενώ θα δούμε θεματικές των Γιώργου Λάππα, Οπυς Ζούνη, Χρήστου Μποκόρου, αλλά και Κωνσταντίνου Πίττα, Αλέξανδρου Γεωργίου, συν μία αναδρομική έκθεση του Κώστα Λούστα.
Γιάννης Τσαρούχης στο κτήριο της Πειραιώς
Τα φώτα στο κτήριο της Πειραιώς όπου στις 15 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας».

Τσαρούχη


Αρχίζει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το αλβανικό μέτωπο και θα παρουσιάζει τις δεκαετίες 1940, 1950, 1960, 1970 και 1980 μέχρι τις 20 Ιουλίου 1989 που έφυγε. Μέσα από τα έργα του, τα κείμενά του, φωτογραφίες, τα σπίτια που έμεινε, τις δουλειές που έκανε ξεδιπλώνεται η ζωή του Γιάννη
Τσαρούχη.
Ο ζωγράφος άφησε ένα πλούσιο αρχείο από το οποίο θα συμπληρώνεται η αφήγηση της έκθεσης.
Εκτός από τους πίνακες του Ιδρύματός του προβλέπεται δανεισμός έργων από ιδιωτικές συλλογές και οργανισμούς ώστε να παρουσιαστεί και η δεκαετία του 1950 (ιδίως τα χρόνια 1953 έως 1957 όταν είχε το συμβόλαιο με τον Αλέξανδρο Ιόλα και έδινε ό,τι ζωγράφιζε).
Ανάμεσα στα έργα θα υπάρξουν ορισμένα που δεν έχουν εκτεθεί ξανά και είναι αδημοσίευτα. Την έκθεση θα συνοδεύσει οπτικοακουστικό υλικό.
Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2016 – 26 Φεβρουαρίου 2017


Έργα του Έλληνα γλύπτη Γιώργου Λάππα
Στις 22 Σεπτεμβρίου ξεκινά μία έκθεση - φόρος τιμής στο έργο του έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα (1950-2016).

Γλυπτό του Γιώργου Λάππα

 Πρόκειται για μια επιλογή από πρόσφατα και εν πολλοίς άγνωστα έργα του καλλιτέχνη, η οποία επιχειρεί να αναδείξει πτυχές των αναζητήσεών του και να συσχετίσει το εύρος των πολιτισμικών αναφορών του με το ιστορικό περιβάλλον του Μουσείου.
O τίτλος της έκθεσης αντλεί από μια σειρά γλυπτών του με την επιγραφή “Happy Birthday”.
O Γιώργος Λάππας υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες γλύπτες του 20ού αιώνα.
Η τεράστια απήχηση του έργου του, αλλά και η συναρπαστική ένταση και έκταση των ερευνών του, όπως αποτυπώνεται στον χώρο του εργαστηρίου του, ενέπνευσαν την παρουσίαση αυτής της έκθεσης με αφηγηματικό οδηγό την αναδιάταξη ενός πλούσιου υλικού,ταξιθετημένου από τη σύζυγο του καλλιτέχνη, γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη.
Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου - 20 Νοεμβρίου 2016
Αναδρομική του μαθητή του Μόραλη - Γιώργου Λούστα

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο και μέντορα τον Γιάννη Μόραλη. Εξέθεσε έργα του για πρώτη φορά στη Φλώρινα το 1957. Από το 1962 ο Κώστας Λούστας έζησε και εργάστηκε στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών.
 Γιώργου Λούστα

Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις (Di Salvo Art Gallery, Chase Gallery, Gallery Chevance, Paollilo Gallery), και πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις τόσο στη Νέα Υόρκη (Saldinger Gallery, Long Island University, Brooklyn, και Firehouse Gallery, Nassau) όσο και στο Λονδίνο (Ζaydler Gallery).
Ανάμεσα στις σημαντικότερες ατομικές του εκθέσεις στην Ελλάδα την περίοδο αυτή συγκαταλέγονται αυτές στις γκαλερί Τέχνη και Βέλτσου της Θεσσαλονίκης το 1963 και το 1965 αντίστοιχα, και στη γκαλερί Hilton της Αθήνας το 1968. Η συνεργασία του με την διεθνούς φήμης Galerie Internationale στην Madison Avenue της Νέας Υόρκης, στην οποία πραγματοποίησε ατομική έκθεση για πρώτη φορά το 1972, συνεχίστηκε με πολυετές συμβόλαιο. Στην Αθήνα το 1980 και το 1983 διοργανώθηκαν ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί ‘Eγγονόπουλος’ και ‘Συλλογή’ αντίστοιχα. Υπήρξε ένα από τα τρία ιδρυτικά στελέχη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στέλεχος της εικαστικής επιτροπής των Δημητρίων επί σειρά ετών, και μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ως και το 2008 διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Διάρκεια έκθεσης: 5 Οκτωβρίου – 26 Νοεμβρίου 2016.

 α μαγικά ταξίδια του Αλέξανδρου Γεωργίου 

Ο σκοπός της έκθεσης είναι να γνωρίσει και να βιώσει ο θεατής το μαγικό κόσμο του Αλέξανδρου Γεωργίου: τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το κάθε μέρος στο οποίο ταξιδεύει και δουλεύει, την επαφή του με τον τόπο, τους ανθρώπους, την καθημερινότητα, τους ήχους και τις μυρωδιές, την πρωτοτυπία και τη μοναδικότητα του έργου του.

 Αλέξανδρος Γεωργίου

 Ο εικαστικός παρουσιάζει σειρά έργων (μεγάλα και μικρά τυπώματα, ζωγραφικά σχέδια, χειροποίητες κάρτες, καρτ-ποστάλ, φωτοτυπίες, μικροαντικείμενα κ.ά.) και κείμενα από τις κάρτες από τα δύο τελευταία του ταξίδια: Chardham, Απρίλιος - Ιούλιος 2014 και Maha Shakti Peetha, Οκτώβριος 2015 - Απρίλιος 2016. Επίσης εκτίθενται έργα και παρόμοιο υλικό από κάποια προηγούμενα ταξίδια του στην Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία.

Διάρκεια έκθεσης: 17 Νοεμβρίου 2016 – 5 Μαρτίου 2017

 Οπυ Ζούνη στην Πειραιώς

Μία αναφορά στο έργο της γνωστής εικαστικού Όπυς Σαρπάκη Ζούνη.

 Όπυ Ζούνη


Γεννήθηκε το 1941 στο Κάιρο. Εκεί πραγματοποίησε από το 1959 έως το 1962 και τις πρώτες της σπουδές στη ζωγραφική, την κεραμική και τη φωτογραφία.
Το 1963 έρχεται στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου σπουδάζει από το 1963 έως το 1968 ζωγραφική, κεραμική και σκηνογραφία στην ΑΣΚΤ. Εκτός από τη ζωγραφική και τη χαρακτική ασχολήθηκε και με τη γλυπτική. Η πρώτη της συμμετοχή σε ομαδική έκθεση είναι το 1987 στα Πανελλήνια, ενώ η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1989 στην Γκαλερί “Vincent Bernat” στη Βαρκελώνη.
Το έργο της έχει παρουσιαστεί κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό. Πέθανε το 2008.
Διάρκεια έκθεσης: 22 Δεκεμβρίου 2016 – 26 Φεβρουαρίου 2017


Χρήστος Μποκόρος λίγο πριν τα Χριστούγεννα
Λίγο πριν τα Χριστούγενα το Μουσειο Μπενάκη στην Πειραιώς διοργανώνει έκθεση  του Χρήστου Μποκόρου.

Πίνακας του Χρήστου Μποκόρου


Φλογίτσες σιγοκαίνε πάνω σε φθαρμένα απο τη φύση ξύλα.
Διάρκεια έκθεσης: 22 Δεκεμβρίου 2016 – 5 Μαρτίου 2017
Πηγή: http://www.tff.gr

2 σχόλια:

  1. Στ΄αλήθεια πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο αυτή η έκθεση.
    Είχα την τύχη να έχω σε δυό ταινίες σκηνογράφο τον Γιάννη Τσαρούχη. Σπουδαίος καλλιτέχνης και υπέροχος άνθρωπος Την αγάπη μου καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Denni,ναι θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η έκθεση και ανυπομονώ να την δω,όσο για τον Τσαρούχη σε θεωρώ πολύ τυχερό που συνεργάστηκες μαζί του!

      Διαγραφή