Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

Γιώργος Λαζόγκας στο Μόλυβο: «Η δική μου Εφταλού, 35 χρόνια πριν»


Εν αρχή είναι ο μύθος και η Εφταλού, για τον ομότιμο καθηγητή της ΑΣΚΤ Αθήνας Γιώργο Λαζόγκα, ήταν το συμβολικό «πέρασμα» στην απέναντι όχθη. Υπάρχει το εδώ και το πέρα. Από τη Λέσβο στην Ιωνία και από την Ιωνία στη Λέσβο.
Ο Λέανδρος κολυμπούσε από την μια ακτή στην άλλη (λίγο πιο ψηλά στον Ελλήσποντο) για να συναντήσει την Ηρώ. Ο Μπάιρον, προς τιμήν του έρωτα, με τον ίδιο τρόπο και αιώνες μετά, διάνυσε την ίδια απόσταση. Οι μύθοι επιβιώνουν και η Εφταλού σήμερα, όπως και στο παρελθόν, έγινε το πέρασμα στην ελευθερία και την ελπίδα για τους χιλιάδες πρόσφυγες.

Πριν από τριανταπέντε χρόνια ο Λαζόγκας μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Θεσσαλονίκης όπου δίδασκε σχέδιο στην αρχιτεκτονική   του ΑΠΘ  και στο Παρίσι όπου δούλευε και εξέθετε, ενώ περνούσε τα καλοκαίρια στο Μόλυβο, Η έρημη  τότε και μοναχική παραλία  της Εφταλού του προσέφερε απόλυτη ελευθερία.

 Η αίσθηση της ιδιαιτερότητας του απόκοσμου  τοπίου, στο τέλος αυτής της καθημερινής της διαδρομής, τη δεκαετία του ’80 ενέπνευσαν μια σειρά σχέδια σε σελίδες Α4.

Η μαγεία του τόπου αποτυπώθηκε δημιουργικά. Η αίσθηση του Ομηρικού τοπίου, σαν ανέπαφου από το χρόνο, έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση του σχεδιαστικού λεξιλογίου του, που τον οδήγησε εκείνη την εποχή στο «πέρασμα» της ενότητας «Blind painting».

Τριανταπέντε (35) σχέδια, αποτυπώνουν το τοπίο και την γυναικεία μορφή, σε εκτύπωση που επέβλεψε ο ίδιος, σε ινδικό χειροποίητο χαρτί.

Το σύνολο των 35 σχεδίων αφιερώνεται στη Δημοτική Πινακοθηκη Μολύβου,  αντίδωρο στον τόπο που τα γέννησε.

INFO:
Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας .                               
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  23 Ιουλίου 2016 έως 08 Αυγούστου 2016 (καθημερινά εκτός Δευτέρας)                                                    
Ώρες: 10.30-13.00 και 19.00-22.30
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 22530 71240 & 22530 71313.
Πηγή: http://www.tff.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου