Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

Έκθεση αφιερωμένη στον αγαπημένο παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Με αφορμή την επέτειο των 210 ετών από τη γέννησή τουΣτον αγαπημένο παραμυθά των παιδικών μας χρόνων, τον Δανό Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, είναι αφιερωμένη η πρώτη μεγάλη ομαδική έκθεση της νέας περιόδου λειτουργίας της Αίθουσας Τέχνης του «Ιανού».
Η έκθεση - με αφορμή την επέτειο των 210 ετών από τη γέννηση του Δανού παραμυθά -εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 17 Ιανουαρίου 2016.
Στο πνεύμα των Χριστουγέννων, με αφετηρία τα παραμύθια του Άντερσεν, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι Έλληνες εικαστικοί εικονογραφούν σκηνές από τις αγαπημένες τους ιστορίες, αποδίδοντας με την προσωπική τους εικαστική γραφή τα τοπία και τους ήρωες του Άντερσεν ή αντλούν έμπνευση από το γοητευτικό περιεχόμενο και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των παραμυθιών του.
 Γλυκιά μελαγχολία, συγκίνηση και ειλικρίνεια

Τα παραμύθια του Άντερσεν εμφανίζουν καθαρά το δημοκρατικό στοιχείο. Οι κυριότεροι ήρωες των παραμυθιών του είναι φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι, που όμως έχουν ασυνήθιστα ψυχικά χαρίσματα, ευγένεια, ταλέντο, μεγαλοψυχία. Στα έργα του απεικονίζει τη ρεαλιστική και σύγχρονή του ζωή της μικροαστικής τάξης των πόλεων και αυτά χαρακτηρίζονται από δράση, χιούμορ και λεπτή σάτιρα. Η δημιουργία του Άντερσεν αποτελεί την κορυφή στις ρεαλιστικές τάσεις της δανικής φιλολογίας του 19ου αιώνα. Διηγήματα, δράματα, αλλά προπάντων παραμύθια, όλα του τα έργα διαπνέονται από γλυκιά μελαγχολία, συγκίνηση και ειλικρίνεια.

Αριστερά έργο του Κώστα Λάβδα και δεξιά της Μαρίας Διακοδημητρίου.

 Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν διακρίθηκε και στην ταξιδιωτική λογοτεχνία. Από το 1833 ως το 1857 πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική, κάνοντας γνωριμίες με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, καταγράφοντας τις εμπειρίες του σε σειρά ταξιδιωτικών βιβλίων.
Επισκέφτηκε τη χώρα μας τον Μάρτιο του 1841. Στο οδοιπορικό του «Το Παζάρι ενός ποιητή», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Εστία» με τον τίτλο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα», περιγράφει λεπτομερώς τη διαμονή στην Αθήνα.

Μάρια Μπαχά.

 Στην έκθεση συμμετέχουν: Ηώ Αγγελή, Χριστίνα Ακτίδη, Άννα Αμπαριώτου, Φώτης Βάρθης, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Σάββας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Δημήτρης Γιαννέλος, Αναστασία Δάλμα, Γιάννης Δέδες, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Τάνια Δημητρακοπούλου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Λένα Ζευγαρίδου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Μηνάς Καμπιτάκης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Ανδρέας Κοντέλλης, Κώστας Λάβδας, Τίμος Μπατινάκης, Μάρια Μπαχά, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρούλη Μπούα, Γεύσω Παπαδάκη, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Παναγιώτης Πασάντας, Άντζελα Πετροχείλου, Βασίλης Σελιμάς, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Ταξίδης, Ελευθερία Τσέικο, Πανταζής Τσέλιος, Κατερίνα Τσεμπελή, Αθηνά Χατζή.

 Αριστερά έργο του Βασίλη Σελιμά και δεξιά του Θεόφιλου Κατσιπάνου.

 Στο πλαίσιο της έκθεσης, στην «Ιανός» Αίθουσα Τέχνης, θα κυκλοφορήσουν οι συλλεκτικές κάρτες του Άντερσεν, μία σειρά αριθμημένων και υπογεγραμμένων από τους καλλιτέχνες, καρτών μεγάλου μεγέθους, οι οποίες θα διατίθενται και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της αλυσίδας του Ιανού.

 Λένα Ζευγαρίδου.

 Πληροφορίες
«Ιανός» Αίθουσα Τέχνης, Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ. 210-3217917. Εγκαίνια: Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, στις 20.30. Διάρκεια: 9 Δεκεμβρίου - 17 Ιανουαρίου 2016. Ώρες λειτουργίας: Δευ - Παρ: 9:00 - 21:00, Σαβ: 9:00-20:00.

Πηγή: naftemporiki.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου