Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Οι αριθμοί υπήρχαν πριν από την ιστορία

Έκθεση του Mario Merz, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Φιλοδοξώντας να φωτίσει την πολυπρόσωπη πρακτική ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κινήματος της Arte Povera, του Mario Merz (1925 - 2003), η έκθεση «Numbers are prehistoric» εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στις 21 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ.
Είναι η πρώτη έκθεση του Ιταλού καλλιτέχνη που παρουσιάζεται σε μουσειακό χώρο στην Ελλάδα και πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με το Fondazione Merz, σε επιμέλεια του Paolo Colombo.

 Μεταξύ εικαστικής τέχνης και γραπτής έκφρασης
Προερχόμενος από το βιβλίο του Mario Merz, «I want to make a book right now» (1989), ο τίτλος της έκθεσης «Numbers are prehistoric» εκφράζει την ανάγκη που τον παρακίνησε να ασχοληθεί και να αφοσιωθεί στην τέχνη, την πολιτική, τη ζωή. Με αυτήν τη φράση, ο καλλιτέχνης εννοεί ότι οι αριθμοί υπήρχαν πριν από την ιστορία και εξελίσσονται στο άπειρο παράλληλα με την εξέλιξη της Γης και του σύμπαντος.
Με τα περίφημα ιγκλού του, neon έγγραφα, πίνακες και σχέδια, τα έργα της έκθεσης επισημαίνουν την ενασχόληση του καλλιτέχνη με την έννοια των βασικών ανθρώπινων αναγκών, την ομορφιά και τη μαγεία της φυσικής ανάπτυξης και, ταυτόχρονα, δρουν ως μια δυναμική υπενθύμιση του πώς η πολιτική είναι άμεσα συνυφασμένη με τον ίδιο τον κύκλο της ύπαρξης και τη φύση.
 Μεγάλο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα κείμενά του, τα οποία - είτε με τη μορφή ποίησης, είτε μανιφέστου - αποτελούν σημαντικό μέρος της δουλειάς του. Παρουσιάζοντας υλικό που δεν έχει εκτεθεί ξανά, η έκθεση ισορροπεί μεταξύ της εικαστικής τέχνης και της γραπτής έκφρασης, ακολουθώντας τον ιδιαίτερο τρόπο του Mario Merz, ο οποίος αντιμετωπίζει τα κεντρικά θέματα στην τέχνη του, χρησιμοποιώντας γραμμές, αριθμούς και λέξεις.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα, όπου οι έννοιες της αναγκαιότητας και των πρωταρχικών αναγκών επαναξιολογούνται, προσφέροντας στον θεατή τη δυνατότητα να επανεξετάσει τις ιδέες του, μέσα από διάφορα παραδείγματα των έργων του.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα διαμορφωθεί παράλληλο πρόγραμμα, σε συνεργασία με την ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, με ιδιαίτερη έμφαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σε συνεργασία με τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη.
 Η φύση είναι μια επιτακτική παρουσία
Οι δημιουργίες του Mario Merz εξερευνούν την έννοια της φύσης ως μια ισχυρή, γενναιόδωρη και συνεχώς επεκτεινόμενη δύναμη, όπως εκφράζεται στις λογικές ακολουθίες του Ιταλού μαθηματικού Leonardo Fibonacci (1175 - 1240). Γεννημένος στην Πίζα, ο Merz σπούδασε, μεταξύ άλλων, τα μοτίβα ανάπτυξης στη φύση και έλυσε ένα πρόβλημα αύξησης του πληθυσμού κουνελιών, χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό στον δυτικό κόσμο ως η «ακολουθία Fibonacci» (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233), στην οποία ο κάθε αριθμός είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενών του.
Η δουλειά τού καλλιτέχνη επικεντρώνεται στην πεποίθησή του ότι η φύση είναι μια επιτακτική παρουσία και οι νόμοι της, ταυτόχρονα βίαιοι και μεγαλειώδεις, ορίζουν την ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα, από την ανάγκη επιβίωσης (όπως το ιγκλού), μέχρι τις κοινωνικές σχέσεις και την πολιτική δράση.
 Κέντρο σύγχρονης τέχνης
Το ίδρυμα Fondazione Merz, με ιδρυτή και διευθύντρια την Beatrice Merz και πρόεδρο τον Willy Merz, ιδρύθηκε το 2005, ως κέντρο σύγχρονης τέχνης, με σκοπό τη φιλοξενία εκθέσεων, εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και την προώθηση της έρευνας στην τέχνη.
Το ίδρυμα παρουσιάζει εκθέσεις αφιερωμένες στον Mario και τη Marisa Merz, με σκοπό την προβολή του έργου τους και, παράλληλα, άλλα σημαντικά projects Ιταλών και διεθνών καλλιτεχνών, σε αλληλεπίδραση με τον χώρο και τις συλλογές του ιδρύματος.
Επιπλέον, προωθεί την έρευνα, ανάμεσα στις νέες γενιές καλλιτεχνών, με τακτικές εκθέσεις. Οργανώνει εκδηλώσεις τέχνης, προσφέρει πληθώρα πρωτοβουλιών για διαφορετικά κοινά, με σκοπό να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα τής σύγχρονης τέχνης: οργανωμένες επισκέψεις, εργαστήρια για φοιτητές, εκπαιδευτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς και μεσολαβητικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες
 Mario Merz

 Η βιβλιοθήκη του ειδικεύεται στην Ιστορία και Κριτική της Σύγχρονης Τέχνης και συμπληρώνεται από το Αρχείο Merz, όπου περιλαμβάνεται πλήρης συλλογή του έργου του καλλιτέχνη. Έχει καθιερώσει το ανά διετία βραβείο Mario Merz, με σκοπό την αναγνώριση και ανάδειξη ταλέντων στους χώρους της σύγχρονης τέχνης και της μουσικής σύνθεσης.
Πληροφορίες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου: Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1 - Αθήνα. Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου 2015 - 31 Ιανουαρίου 2016. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10:00 - 17:00, Πέμπτη 10:00 - 20:00, Κυριακή: 11:00 - 17:00, Τρίτη: κλειστά.
Πηγή:naftemporiki.gr





2 σχόλια:

  1. Καλημέρα σου καλή μου φίλη.
    Όλα όσα διάβασα δείχνουν ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και πρωτότυπη έκθεση.
    Καλή επιτυχία να ευχηθώ.
    Νάσαι πάντα καλά καλή μου Μαρία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nαι είναι πράγματι ελπίζω να καταφέρω να την δω!
    Την καλησπέρα μου,αγαπητέ φίλε Denni!

    ΑπάντησηΔιαγραφή