Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

Η «Art Athina» γιορτάζει τα 20 χρόνια της

Από τις 4 έως 7 Ιουνίου, στο κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου


Η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης «Art Athina 2015» γιορτάζει φέτος την 20ή διοργάνωσή της. Το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα θα ανοίξει τις πύλες του στο κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου (Ταε Κβο Ντο) την Πέμπτη 4 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου.
Την «Art Athina» θεσμοθέτησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ), το 1993, και διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά η εταιρεία EuroΜare. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και του δήμου Αθηναίων.
H 20ή «Art Athina» επιβεβαιώνει την αντοχή της στον χρόνο, παγιωμένη πλέον στη συλλογική συνείδηση του φιλότεχνου κοινού, όχι μόνο ως ένα από τα αναμενόμενα, αλλά και τα επιδραστικότερα γεγονότα εικαστικού ενδιαφέροντος στον τομέα της σύγχρονης τέχνης.
Το σημαντικότερο εικαστικό γεγονός της χώρας, που μετρά φέτος 20 διοργανώσεις, έχει καταφέρει να εδραιώσει τον ρόλο του ως σημαντική ευρωπαϊκή περιφερειακή έκθεση και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως μία ιστορική, αλλά ταυτόχρονα σύγχρονη διοργάνωση υψηλού επιπέδου.

 Πυρήνα της έκθεσης αποτελούν οι συμμετέχουσες ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, οι οποίες σηματοδοτούν με την παρουσία τους το καλλιτεχνικό στίγμα της εποχής μας, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό, φιλότεχνο και μη, επιλογές από τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή και αναδεικνύοντας τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις και προβληματισμούς που επικρατούν στη σύγχρονη τέχνη, διεθνώς. Επιπλέον, πολιτιστικοί φορείς, όπως Μουσεία, Ιδρύματα, καλλιτεχνικές εκδόσεις και media, συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης εικόνας του εικαστικού τοπίου της εποχής.
Αξιοσημείωτη είναι η συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση επισκεπτών με κορυφαία την περσινή διοργάνωση, όπου 35.000 επισκέπτες πέρασαν το κατώφλι της (έναντι 18.000, τα προηγούμενα χρόνια).
Η επετειακή «Art Athina 2015» συμπίπτει με την έναρξη μιας περιόδου έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας στην πόλη. Τα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και τη σύναψη νέων συνεργασιών με το εξωτερικό, με αφετηρία την έκθεση Documenta 14: «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την πολιτιστική ανάπτυξη της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα.
 Το παράλληλο πρόγραμμα της «Art-Athina 2015» θα αναπτυχθεί γύρω από την καθοριστικής σημασίας για τη σύγχρονη τέχνη - και όχι μόνο - γεωγραφική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων, Μαύρης Θάλασσας και Μέσης Ανατολής.
Αναλυτικά, στο «Platforms@Art-Athina 2015», υπό την επιμέλεια της επιμελήτριας-εικαστικού Άρτεμις Ποταμιάνου θα συμμετάσχουν καλλιτεχνικές πλατφόρμες από 16 διαφορετικές χώρες. Στόχος του προγράμματος είναι η χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης, όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών που αποφασίζουν να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα εικαστικά ερωτήματα δημιουργώντας τις λεγόμενες πλατφόρμες.
Η έκθεση «Art Athina Contemporaries», την οποία φέτος επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος, θα επιχειρήσει να αποτυπώσει σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις αναφορικά με διαχρονικούς κοινωνικούς προβληματισμούς. Χρησιμοποιώντας συχνά αλχημιστικά μέσα, οι 39 καλλιτέχνες της έκθεσης διερευνούν βασικές ανάγκες της εποχής μας, όπως είναι η σταθερότητα του τόπου και η δυνατότητα μιας αναδιοργάνωσης του κόσμου.

 «Τιμώμενος Συλλέκτης» θα είναι είναι ο κ. Δάκης Ιωάννου, που συμμετέχει με την παρουσίαση της εξαιρετικής εγκατάστασης του εικαστικού Νίκου Nαυρίδη με τίτλο «Αναπνοή», η οποία παρουσιάστηκε στην Biennale της Βενετίας, το 2005.
Πηγή:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου