Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Εικαστικό ταξίδι σ’ έναν κόσμο ονείρου και ψευδαίσθησης

Έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Simon Pasieka, στο Μουσείο Φρυσίρα

 Έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Simon Pasieka παρουσιάζεται στο Μουσείο Φρυσίρα, στο κτήριο της Μονής Αστερίου 3  στην Πλάκα, από σήμερα, Τετάρτη 4 Μαρτίου, έως τις 31 Μαΐου.

Αν και εκ πρώτης όψεως το εικαστικό σύμπαν του Simon Pasieka χαρακτηρίζεται από έναν άκρατο ρεαλισμό, μια προσεκτικότερη ανάλυση των συνθέσεών του μας μεταφέρει σ’ έναν κόσμο ονείρου και ψευδαίσθησης, όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Αντιθέτως, ο μακάριος χαρακτήρας των εικόνων του μετατρέπεται ξαφνικά σε μια σουρεαλιστική παραίσθηση όπου κυριαρχεί ένα υπόκωφο αίσθημα ανησυχίας και η απροσδιόριστη αίσθηση μιας επικείμενης απειλής.


 Οι μορφές του διαπνέονται από έναν ψυχρό, σχεδόν τεχνητό ανθρωπισμό και εμπλέκονται σε καταστάσεις που θυμίζουν μιμική και στείρα αναπαραγωγή ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν φιλτραριστεί μέσα από μια έντονη διανοητική εγκεφαλική διαδικασία.

Είναι, ίσως, η αντανάκλαση του κόσμου του ασυνείδητου ή η έκφραση της φαντασίας ενός καλλιτέχνη που στο έργο του έχει κατορθώσει να συνδυάσει την ψυχρότητα του γερμανικού ρασιοναλισμού με τα χρώματα των Fauves, δημιουργώντας ένα έργο σχεδόν λυρικής επικαιρότητας που εκφράζει μια πειστική εναλλακτική πρόταση αναφορικά με την εικαστική έκφραση του μέλλοντος.

 «Αυτό που χαρακτηρίζει πάνω απ’ όλα το έργο του Simon Pasieka είναι, κατά την άποψή μου, το μοναδικό του εικαστικό σύμπαν που στήνει κάθε φορά πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια κάθε σύνθεσής του, προϊόν μιας αχαλίνωτης φαντασίας, αποτελεί ένα μικρόκοσμο αποκλειστικά δικής του σύνθεσης, ένα παράλληλο σύμπαν όπου τα πάντα φαίνονται  - εκ πρώτης όψεως οικεία και καθημερινά, αλλά εξελίσσονται σε έναν κόσμο υβριδικό που μοιάζει κατασκευασμένος στο δοκιμαστικό σωλήνα κάποιου επιστημονικού εργαστηρίου…» σημειώνει η Χριστίνα Σωτηροπούλου, στο κείμενό της στον κατάλογο της έκθεσης.
 Πληροφορίες
Μουσείο Φρυσίρα, Μονής Αστερίου 3, Πλάκα (πλησίον της οδού Κυδαθηναίων), τηλ: 210 3234678, 210 3316027. Διάρκεια έκθεσης: από 4 Μαρτίου έως 31 Μαΐου 2015.

Πηγή:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου