Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ethiopia: Έκθεση της Λίζης Μανωλά στην Αιθιοπία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Λίζης Μανωλά με τίτλο ETHIOPIA, Spiritual Imprints στην Abbaziadi San Giorgio Maggiore στην Βενετία.

 Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθησαν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της επιχειρηματικής και πολιτιστικής ζωής της Αθήνας και της Βενετίας, όπως ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Βενετία, η Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου της Ελλάδας κλπ.


Η Λίζη Μανωλά στα τελευταία ταξίδια της, διέσχισε την Αφρική και κατέληξε στην Αιθιοπία, έναν τόπο με μακραίωνη ιστορία, ιδιαίτερες φυσικές καλλονές, αξιοθέατα και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτή τη χώρα η Λίζη έπλεξε το νέο φωτογραφικό ιστό της με κεντρικό άξονα τη θρησκευτική ζωή.Από το 2010 ταξίδεψε πολλές φορές εκεί και κατέγραψε με μοναδική πληρότητα μια πίστη με πολυσήμαντες καταβολές, ένα μείγμα από Χριστιανικά, Ισλαμικά και Εβραϊκά στοιχεία που αναβιώνουν τελετές, μυσταγωγίες, έθιμα και παραδόσεις από την Καινή Διαθήκη.

Η ίδια δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η Αιθιοπία νιώθω ότι είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε η ανθρωπότητα… Στη διαδρομή μου ανακάλυψα αυτούς τους μοναδικούς ανθρώπους, με τη βαθειά σπαρακτική πίστη τους, τη μοναδική ευλάβεια προς τα θεία, την προσπάθειανα διασώσουν τα θρησκευτικά τους έθιμα, την ευγένεια, το σεβασμό, την ευαισθησία και την καλοσύνη τους. Την κατάνυξη, τους θρησκευτικούς τους κραδασμούς, τις ψαλμωδίες, τις σιωπηλές τους απομονωμένες εκκλησίες, την ανάγκη να διαφυλάξουν τα ιερά τους… Αισθάνθηκα το βλέμμα τους στο δικό μου, διέκρινα τα όμορφα πρόσωπά τους μέσα από το φως των κεριών, θαύμασα τον ασκητισμό τους, τη μοναξιά τους, τη σκληρή τους πραγματικότητα, την αξιοπρέπειά τους, τη συγκινητική τους επικοινωνία! Οι στιγμές μου μαζί τους χαραγμένες στη μνήμη μου, και οι εικόνες μου απλά προσπαθούν να διασώσουν και να διαφυλάξουν με δέος την ιερότητα αυτού του λαού, που κακοποιήθηκε βάναυσα και έδωσε αγώνες επιβίωσης για τη δική του ορθοδοξία, για την πίστη του.»

Η έκθεση θα παραμείνει στην Abbaziadi San Giorgio Maggiore ως τις 23 Νοεμβρίου, ενώ το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Assouline.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας τον Ιούνιο του 2015.


Πηγή:http://www.e-go.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου