Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Ελληνική έκθεση με θέμα την κρίση παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

 Φίλιππος Γραμματικόπουλος, «The Bellies», 2009.


Η έκθεση «No Country for Young Men: Contemporary Greek Art in Times of Crisis», με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ανοίγει σήμερα τις πύλες της  για το κοινό στο Palais des Beaux-Arts (Κέντρο Καλών Τεχνών - Bozar), στις Βρυξέλλες.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών εκδηλώσεων που στηρίζει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Γαλλία και ΗΠΑ, με αφορμή την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας ως στόχο τη διεθνή προβολή της Ελλάδας ως καθοριστικού παράγοντα διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Πρόκειται για τη δεύτερη καλλιτεχνική δράση που υποστηρίζει το Ίδρυμα στις Βρυξέλλες, μετά την εναρκτήρια συναυλία της Καμεράτα στις 14 Ιανουαρίου, που εγκαινίασε τις επίσημες εκδηλώσεις της Ελληνικής Προεδρίας.

Η έκθεση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μίας σειράς ανεξάρτητων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το Bozar, στο πλαίσιο του διεπιστημονικού προγράμματος «Focus on Greece» που προβάλλει τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στην πολιτισμική ιστορία και τα δρώμενα της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση «No Country for Young Men: Contemporary Greek Art in Times of Crisis», την οποία επιμελείται η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Γρέγου που διαθέτει σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση εκθέσεων σχετικά με κοινωνικά  θέματα, εστιάζει στην ανθρωπιστική και την κοινωνική διάσταση που έχει γεννηθεί από την κρίση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δραματικές μετατροπές που έχουν σημειωθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την  Ευρώπη.

 Μιχάλης Καλλιμόπουλος,«Here Come the Investors», 2009.

 Αποτελεί τη μεγαλύτερη σημαντική έκθεση σύγχρονης τέχνης που διοργανώθηκε εκτός Ελλάδας την τελευταία δεκαετία και είναι η πρώτη του είδους της με θέμα την κρίση, προβάλλοντας διεθνώς τις δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων.

 Μπιλ Μπαλάσκας, «Parthenon Rising (II)», 2011.

 Οι καλλιτέχνες οι οποίοι επελέγησαν με βάση την επικαιρότητα της δουλειάς τους σε μια ιστορικά και πολιτικά κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, είναι οι:  Λουκία Αλαβάνου, Μανώλης Αναστασάκος και Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Ειρήνη Βουρλούμη, Μπιλ Μπαλάσκας, Ειρήνη Ευσταθίου, Στέλιος Φαϊτάκης, Αλέξανδρος Γεωργίου, Μαρίνα Γιώτη, Φίλιππος Γραμματικόπουλος, Μιχάλης Καλλιμόπουλος, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Πάνος Κοκκινιάς, Άλκης Κωνσταντινίδης, Ζήσης Κοτιώνης, Νίκος Ναυρίδης, Στεφανία Στρούσα, Μαρία Παπαδημητρίου, Αντώνης Πίττας, Poka-Yio, Λίνα Θεοδώρου, Πάνος Τσαγκάρης, Κώστας Τσώλης, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Κωστής Βελώνης, Ζάφος Ξαγοράρης, Γιώργος Ζώης.

 Διονύσης Καβαλλιεράτος, «Noah's Ark», 2013.

 Άμεσα συνδεδεμένη με το περιεχόμενο και τους συμβολισμούς των έργων, η διάταξη της έκθεσης, που έχει σχεδιαστεί από τη Δανάη Γιαμαλάκη, έχει τη μορφή λαβύρινθου που επιτρέπει στον επισκέπτη να ακολουθεί μια δαιδαλώδη, κυκλική διαδρομή με πολλαπλά αδιέξοδα, αλλά και επιλογές, όπως συχνά συμβαίνει και στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης.

 Ειρήνη Βουρλούμη, Ceremony Hall, The Panteion University of Social and Political Sciences, 2013.

 Με τη δωρεά αυτή, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» υποστηρίζει την προώθηση της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό και την παρουσίαση της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε καιρούς κρίσης, υπό την αιγίδα του σημαντικότερου πολιτιστικού οργανισμού στις Βρυξέλλες. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Bozar έως τις 3 Αυγούστου, ενώ η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου