Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Οι «Μη Εκτεθειμένες» του Ιράν


Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013, στις 19:00 εγκαινιάστηκε από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Art Cantara, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, η ξεχωριστή έκθεση UNEXPOSED – που αποτελείται από "μη εκτεθειμένα" έργα που δημιούργησαν 40 νέες γυναίκες εικαστικοί που ζουν στο Ιράν.

Η έκθεση "Unexposed", που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Fery Malek–Madani, περιλαμβάνει 70 έργα νέων γυναικών εικαστικών, οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 400 καλλιτέχνιδες, με κριτήριο να ζουν μόνιμα στο Ιράν, να έχουν γεννηθεί μεταξύ 1971 και 1991 και να έχουν τουλάχιστον μια ατομική έκθεση στο βιογραφικό τους.
Η επιλογή έγινε με γνώμονα την ελευθερία έκφρασης και οι εικαστικοί που συμμετέχουν με ζωγραφική, video και κατασκευές, αποδεικνύουν ότι σε μια χώρα που η θρησκεία, ο διαχωρισμός των φύλων και η αντί - δυτική κουλτούρα είναι καθημερινότητα, υπάρχει πάντα τρόπος για φαντασία και δημιουργία.
Οι καλλιτέχνιδες χρησιμοποιούν σύμβολα και παραβολές λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η λογοκρισία, πράγμα που τους δίνει τη δυνατότητα να απεικονίσουν με διαφορετικά θέματα, τεχνικές και υλικά την αναζήτησή τους για ελεύθερη έκφραση και σχολιασμό.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Fery Malek–Madani σημειώνει:
Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Fery Malek–Madani σημειώνει:
Οι «Μη Εκτεθειμένες» του Ιράν

«Oι γυναίκες, που εδώ και χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν την Ιρανική κουλτούρα, έχουν αρκετές ευκαιρίες να δείξουν την διαφωνία τους ως προς τις ιδέες που επέβαλε η Επανάσταση, η Ισλαμική ιδεολογία και η παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Όλοι είναι σύμφωνοι ότι την αλλαγή στο Ιράν θα φέρουν οι γυναίκες και η νεολαία. Τι είναι λοιπόν καλύτερο από το να δει κανείς από κοντά τις σκέψεις των νέων γυναικών. Η διεθνοποίηση της αμφισβήτησης μέσα από την τέχνη ξεπερνά τις όποιες απαγορεύσεις.
Οι 40 εικαστικοί, νέες γυναίκες που ζουν στο Ιράν επελέγησαν ανάμεσα σε 400 υποψήφιες που το έργο τους δεν έχει σχεδόν ποτέ εκτεθεί –γι αυτό και ο τίτλος unexposed. Οι μη εκτεθειμένες. Προσωπικά, έζησα έντονες και σημαντικές στιγμές με κάθε μια από τις καλλιτέχνιδες στην Τεχεράνη και τα περίχωρα, είτε προέρχονταν από άνετο και εξασφαλισμένο περιβάλλον είτε από θρησκευόμενο, ταπεινό και παραδοσιακό. Από τότε φέρω μέσα μου την ελπίδα ότι το Ιράν σαν λαμπρός ήλιος θα λάμψει και πάλι μέσα από τα μαύρα σύννεφα.


Η έκθεση των νέων γυναικών δίνει στις Ιρανές εικαστικούς την ευκαιρία και τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα έργα τους στις Βρυξέλλες, την Αθήνα και τη Βαρσοβία, να μεταδώσουν τα μηνύματα τους και να αποκαλύψουν τις δημιουργίες τους.. »
Η έκθεση UNEXPOSED έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στις Βρυξέλλες, τον Νοέμβριο 2012, όπου εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Γαλλόφωνης Κοινότητας του Βελγίου. Οργανώθηκε από την μη κερδοσκοπικό οργανισμό Art Cantara.
Μετά την Αθήνα η έκθεση θα μεταφερθεί στη Βαρσοβία (Απρίλιο-Μάιο 2013).

Info:
UNEXPOSED
40 νέες γυναίκες εικαστικοί που ζουν και δημιουργούν στο Ιράν εκθέτουν 70 έργα τους
Επιμέλεια: Fery Malek–Madani, ιστορικός τέχνης
Συντονισμός: Ε. & Φ. Κυπραίος
Οργάνωση: Art Cantara
Εγκαίνια: Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013, στις 19:00
Η έκθεση θα πλαισιωθεί με μία Συνομιλία (ομιλίες αγγλικά/γαλλικά), με θέμα: "Γυναίκα, Εικαστικά & Κινηματογράφος" ανάμεσα στις κ .κ. Δρ. Ασάλ Μπαγκερί Γκριφατόν Διδάκτωρ Γλωσσολογίας και Σημειολογίας στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης, Φέρυ Μάλεκ-Μαντανί Επιμελήτρια Έκθεσης, Ιστορικό Τέχνης, Ελένη Κυπραίου Τεχνοκριτικό, Επιμελήτρια Εκθέσεων την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, στις 19:00 (Ημέρα της Γυναίκας).
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Είσοδος ελεύθερη. Κρατήσεις θέσεων: 210 3418759,
Δευ - Παρ 11:00 - 14:00, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Διάρκεια έκθεσης 19 Φεβρουαρίου – 24 Μαρτίου
Εκθεσιακοί χώροι πρώτου & δεύτερου ορόφου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 18:00 - 22:00
Είσοδος Ελεύθερη
 Επιπλέον, και ένα Κινηματογραφικό Διήμερο το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, όπου θα προβληθούν 9 ντοκιμαντέρ που έχουν σκηνοθετήσει γυναίκες από το Ιράν με θέμα τη θέση της γυναίκας στο Ιράν, πολλά από αυτά βραβευμένα σε Διεθνή Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς.
Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στα περσικά με αγγλικούς υπότιτλους.
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Τιμή εισιτήριου: 3€ ανά προβολή
2,5€ για πάνω από μια προβολή

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr.

Πηγή: http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου